Alsisk vinsmagning på ambassaden

Als vin1

Den 3. april fik ambassaden besøg af vinbonden fra Als: Christen Schmidt, der siden 2006 har dyrket vin på en del af sin jord ved Dyvig.

En oplevelsesrig aften med et interessant foredrag fra de tidligere almindelige landmænd nær Dyvig på Nordals, Christen og Grethe Schmidt, som siden 2009 havde ændret det til at blive vinavlere – et helt andet liv, som man her i Norden økonomisk endnu ikke kan komme til at leve af – men i stedet kan ændre livet til en anden spændende udvikling på ”sine ældre dage”:

De første 3 kvarter fik vi fint forklaret, hvordan det på en sydskrånende hektar var muligt at ændre beplantningen til bl.a. de kendte tyske/østrigske/hollandske druer Regent, Spätburgunder og Rondo, som viste sig at være den bedste blanding til deres rødvin, som denne aften handlede om. Kun 15% af arealet udnyttes til hvidvin, men den var slet ikke med i denne omgang.

En spændende fortælling om, hvordan hele processen foregår, og hvor stor betydningen vejrets påvirkning er, såsom visse år uden reel høstmulighed pga. dårligt vejr (f.eks. fast regn både før og under høsten, som så ikke kan vente længere uden forrådnelse), samt hvordan kravene fra Erhvervsstyrelsen om vinavl i EU bare er enormt strenge – lige fra kontrol over hvor mange gram af hvilken slags druer pr. liter, til de krævende kemiske forhold vedr. rensning, gæring, tilsætning, aftapning og oplagringsforhold mv. – puha da da, et liv på stilke må man nok sige…

Og så var der lige et kvarters pause, hvoraf det vigtigste nok var at afgive 50 kr. for at modtage et smagsglas af den omtalte rødvin til nydelse under de næste knap 3 kvarter videofilm, omhandlende alt fra gårdens nye opbygning, den gode 2011-høst som vi smagte på imens, samt presning, opfyldning osv.

Forresten en utrolig oplevelse i smagen: Som det jo altid er med den slags druer i fht. dem man normalt drikker som rødvin, er der i starten ikke meget mere krudt i dem end som i hvid/rosévin, men med tiden under filmen ændrede den sig langsomt til en rigtig perle med mere og mere fyldighed og kraft, samt længere og længere eftersmag!
Så der var nok også en stor baggrund i at de skænkede alle glassene til de godt 50 deltagere op lige fra staten af, så vinen fik omkring en times tid til at ilte sig før vi kunne smage den, ellers havde den sikkert været alt for syrlig! (For resten godt at gøre det til en vane derhjemme)

Afslutning med hyggelige spørgsmål og svar – endnu en ”gemytle auden å æ Landbohøjskole”!

Mojn fra Generalmenig og Generalkasserer

2

0 comments on “Alsisk vinsmagning på ambassadenAdd yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.