En tilflytters kærlighed til Sønderjylland

Den 12. september startede efterårssæsonen i Synnejysk Ambassade med et brag, da Sønderborgs folketingsmedlem og tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) kiggede forbi ambassadens nye lokaler i Vanløse.

Det lå egentlig ikke i kortene, at Benny Engelbrecht skulle ende op som tilflytter i Sønderjylland. Efter barndommen på stenbroen i København manglede han et job, og det var det, der bragte Benny og hustruen Charlotte til Sønderborg i 1990.

“Det, der slår mange, der flytter til Sønderjylland, er det sammenhold, der findes i landsdelen”, sagde Benny Engelbrecht. Blandt andet fik parret hurtigt en ’reservemor’, der gav dem en grænseoverskridende positiv oplevelse, der stod i kontrast til det individualistiske København, hvor kun ganske få ved, hvad deres naboer hedder.

Mange sønderborgensere er tilflyttere. Det skyldes blandt andet de mange store virksomheder, der er i området, især Danfoss.

”Det spændende ved Sønderjylland er jo, at det er tæt på alting. Det er tæt på København. Det er tæt på Hamborg, Kiel, Flensborg og så videre. At kunne se i forskellige retninger og på den måde kigge ud i verden er fantastisk,” bemærkede Benny.

Da Benny blev tilbudt job i Sønderborg, var der ingen af de to, der kendte noget til Sønderborg. Dengang arbejdede han med journalistik og medier. Senere kom han over til markedsføring, og senere blev det til politik. I dag er Benny det folketingsmedlem, der har den korteste formelle uddannelse.

Da Benny og hustruen Charlotte først kom ind i politik, så Sønderborg noget anderledes ud, end det gør i dag. Når Benny sammenligner med København, er der da blevet bygget meget i København, men på fx kulturområdet er der sket langt mere i Sønderjylland end i København. Den stærke kultur omkring blandt andet Sønderborghus har opfostret dygtige musikere som Sune Wagner, MC Clemens og Manoj Ramdas.

Ikke bange for brain drain

Selvom mange af de store stjerner er rejst fra Sønderborg, er Benny ikke bange for det såkaldte brain drain i Sønderborg. For de efterlader alle sammen noget: En gnist, som de nye generationer tager til sig. Og stjernerne tager af sted som ambassadører, der kan fortælle vidt og bredt om den ungdom i Sønderborg, der bragte dem til der, hvor de er nu. Og det kan også skabe vækst i Sønderjylland, at indbyggere i fx København, der drømmer om noget andet, som ikke er stenbroen, og som ikke er længere væk end Sønderborg.

Bennys hustru Charlotte er kulturudvalgsformand i Sønderborg byråd. Hun har en længere politisk karriere end Benny, og i dag står de foran nye skridt i Sønderborg. For nyligt afholdt de et stort arrangement ved navn Spejdernes Lejr 2017. Det gav en modernisering af Kær Vestermark, der nu er så stærkt et område, at de kan lave et arrangement svarende til Roskilde Festival. Benny glæder sig til de koncerter, som de i fremtiden kan arrangere derude.

Desuden går det rigtig stærkt lige nu med blandt andet nyt multikulturhus på vej og et nyt hotel på havnen i verdensklasse.

”Sønderborg har taget langt større skridt end København på de 27 år, der er gået, siden jeg forlod Stenbroen til fordel for det skønne Sønderjylland,” sagde Benny ved foredraget.

Så var der det med kulturhovedstaden

Hvad har det betydet for Sønderborg at føre en stor valgkamp for at blive europæisk kulturhovedstad i 2017, som blev tabt, spurgte publikum.

”Den tabte kulturhovedstad gav Sønderborg et sammenhold og et udgangspunkt for at dyrke kulturen på nye måder, som de ikke havde drømt om. Kulturhovedstaden var et elitært projekt, og det faktum, at Sønderborg ikke vandt, gav pludselig opmærksomhed til landdistrikternes små foreninger, som måske ikke var kommet ellers,” forklarede Benny. På den måde oplever han Sønderborg som en endnu rigere kulturkommune, end den var før kapløbet om kulturhovedstaden

Der er ingen tvivl om, at Benny nærer en dyb kærlighed til Sønderborg og Sønderjylland. Kun én enkelt ændring ønsker han sig for at styrke det sønderjyske sammenhold.

”Jeg ville ønske, at de sønderjyske kommuner ikke ville strides så meget. Det hæmmer den fælles udvikling af området, at vi kæmper om de samme ting i stedet for at kæmpe sammen,” afslutter han foredraget.