Thom Jepsen: En sønderjyde i krig

Den tidligere soldat Thom Jepsen gav den 22. februar 2018 de 32 fremmødte ambassadører et indblik i hans tid som soldat i Afghanistan og den svære hjemkomst efter et halvt år i krig.

Thom var i udsendt i 2007 og fungerede som sygehjælper for sine kammerater. I Helmand-provinsen arbejdede han med dels at befri lokalbefolkningen fra Taleban-tyranniet og lære dem om, hvorfor vestlige styrker havde valgt at være i landet, og hvordan man kunne se dem som venner frem for fjender. Selv viste han dem værdien ved at fungere som sygeplejerske for især områdets børn, der ofte kom til skade i det fattige miljø og krigshærgede terræn.

En dagligdag med 50 graders varme i skyggen og kummerlige sanitære forhold i soldaternes compound gjorde til tider oplevelsen lige så forfærdelig, som den var unik. Thom gav os desuden indblik i et par af de operationer, han var med på, hvoraf den ene gav ham Forsvarets tapperhedsmedalje for at redde en kammerat, der fik en kugle gennem hånden og brystet.

Thom viste også film og billeder fra kampene og sin udsendelse. Alle gjorde de indtryk på tilhørerne.

Til sidst fortalte Thom om den svære hjemkomst til “ligegyldigheder” som dæktryk og skærmydsler på arbejdspladsen. En hård kontrast at komme hjem til for en soldat, der var vant til at være på vagt for sit liv døgnet rundt. Efter nogle hårde år fandt Thom tilbage til et almindeligt liv. I dag arbejder han som våbenkyndig hos Politiet.