14. januar: Danskerpak og Tyskerpak

 s_16_POL_jpg_938205yÅrets første arrangement er torsdag d. 14. januar 2016, kl. 19.00. Som altid på Landbohøjskolen, Thorvaldsensvej 40, Frederiksberg.

Denne gang kommer forfatteren til den meget populære og omtalte bog:

8702172164

Danskerpak og Tyskerpak.
Tyskepak mæ æ kippel o æ nak
å æ hat i æ haan, herut a æ laan
Den version der begyndte med ”Danskerpak”, var mindst lige så barsk.

Om bogen

Den generation der er født i 1930’erne, er den sidste med detaljerede personlige minder fra Anden Verdenskrig. I Sønderjylland var modsætningen mellem dansk og tysk påtrængende, fordi en stor del af befolkningen var ’hjemmetyskere’. Det kunne stadig mærkes, at Aabenraa, Sønderborg og Tønder havde haft tysk flertal ved afstemningen i 1920, de tysksindede fx havde deres egne skoler. Efter Befrielsen i 1945 lukkede danskerne de tyske skoler, hvorved nogle årgange børn fra tysksindede hjem kom til at gå i dansk skole (samtidig med at en stor del af deres fædre blev interneret i Faarhuslejren, som var det nye navn for den tyske Frøslev interneringslejr).

En sådan ’blandet’ gruppe blev studenter fra Aabenraa Statsskole i 1955 og har nu, 60 år senere, bidraget til en erindringsbog, som ser begivenhederne fra den danske og den tyske side på én gang. Forfatteren, Hans Boll-Johansen, har skrevet flere bøger om de europæiske folks blik på hinanden, især med udgangspunkt i fransk selvforståelse. Han har nu skrevet bogen ”Danskerpak og tyskerpak. De danske og de tyske i Sønderjylland – og hvordan vi hver for sig oplevede besættelsen”, som udgives på forlaget Gyldendal.

Vi møder til arrangementet

Hans Boll-Johansen: Hvordan vi danske oplevede relationerne mellem dansk og tysk – og hvordan de nationale spændinger er dæmpet i tidens løb.
Uwe Hänel: Familiebesøg i Faarhuslejren anno 1946.
Peter Krag: Relationerne mellem dansk og tysk i krigsårene – set fra den hjemmetyske side.

Forfatteren og hans to bidragydere Uwe og Peter modtager gerne spørgsmål og kommentarer.

Efter præsentationen vil der være mulighed for at købe bogen til en særlig favorabel pris.

“Danskerpak og tyskerpak” er især på grund af de mange flotte og informative illustrationer blevet en dyr udgivelse. I boghandelen koster den kr. 350,-

Kleins Boghandel har lavet en aftale med Gyldendal, således at de ved mødet d. 14. januar vil kunne tilbyde bogen til kr. 300,-. Det svarer til en rabat på næsten 15%. Det er en flot rabat, når det drejer sig om den slags bøger og ikke mindst nye bøger.

Vel mødt i 2016.

Tilmelding til mail@synnejyskambassade.dk