Ambassadens næste foredrag 26. juni 2023

Hvordan er det at starte sit liv i en barsk russisk fangelejr i det iskolde Sibirien under Stalins styre efter Anden Verdenskrig. Det er én af de historier den 72-årige Alex Thomsen fra Augustenborg fortæller om i Thomas Kvist Christiansens bog ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag”, der udkom i maj 2022. Nu er der mulighed for at møde både forfatteren og bogens hovedperson i et foredrag på den synnejyske ambassade den 26. juni.

I et spændende foredrag fortælleren forfatter Thomas Kvist Christiansen den historie, der knytter sig til Alex, der kom til verden en december-dag kort før juleaften i 1950.

”Lille Alex” var søn af den sønderjyske læge Alexander Thomsen fra Augustenborg og den lettiske kvinde Olite Priede fra Riga. De to mødte hinanden under et ti år langt fangenskab i de russiske Gulag-lejre. Takket være Olite Priedes søster i Riga reddede ”Lille Alex” livet, det var nemlig en forbandelse at føde børn i de russiske fangelejre, og havde søsteren Anna ikke adopteret ham Lille Alex, var han blevet sendt på russisk børnehjem blot to år gammel.

I foredraget fortælles ikke alene historien om Alex Thomsen men også om faderen, Alexander Thomsen. Efter en frivillig hjælpeaktion for International Røde Kors i maj og juni 1945 i Berlin, hvor han hjalp skandinaviske koncentrationslejrfanger med mad og medicin, blev han under falske anklager arresteret af russisk politi, ført til Moskva og først dødsdømt og siden straffet med ti års straffearbejde i Gulag-lejrene.

Alex Thomsen vil fortælle om sit liv og ikke mindst om at starte sit liv i fangelejr og hos en adoptivfamilie i Riga i Letland. Alex Thomsen vil ligeledes fortælle om at vokse op som barn af to mennesker, der havde været igennem et umenneskeligt fangenskab i Gulag-lejrene.

Invitation med tilmelding vil blive sendt ud senere.