Journalisten der fældede Carl Holst

Jesper Sørensen er 47, bor i Vejle, og har arbejdet på Vejle Amts Folkeblad i 16 år og er i dag på TV Syd. Han er journalist, forfatter og foredragsholder. 

Og så er han manden, der fældede Carl Holst, da hans kritiske journalistik i 2015 førte til en række afsløringer, der endte med, at Carl Holst trak sig som forsvarsminister efter bare 93 dage. Senere trak han sig helt fra politik. 

Carl Holst var engang amtsborgmester i Sønderjyllands Amt i 2000-2006 og regionsrådsformanden fra 2007 til 2015. 

Jesper Sørensen kom allerede på Carl Holsts sorte liste i 2010. De havde ellers en god relation inden da, men en artikel om et potentielt løftebrud i psykiatrien kom på tværs. Carl Holst ville ikke længere tale med journalisten.

Han var vant til som amtsborgmester og regionsrådsformand at tage æren for alle succeserne og kun tage sig af regionale dagblade. Han fløj under radaren og klippede snore. Det kunne han ikke længere, da han blev folketingsmedlem og minister. 

Da lavinen begyndte at rulle

Den første snebold i lavinen var, da Vejle Amts Folkeblad kunne afsløre, at Carl Holst stadig fik eftervederlag fra Region Syddanmark, da han blev forsvarsminister. Holst havde også fået kørepenge af regionen til møder, der intet havde med regionen at gøre. Carl Holst ville ikke svare på spørgsmål om emnet, og kritikken hos støttepartiet Dansk Folkeparti begyndte at ulme. 

Mange medier tog historien op, måske fordi det også var sommerferie og dermed agurketid, og da Carl Holst forblev tavs, kunne rygterne fortsætte.

Holsts dobbeltløn var ikke meningen med reglerne, svarede indenrigsministeriet, men det var ikke ulovligt. Da Carl Holst tog til genmæle, forsvarede han først sit eftervederlag. Senere frasagde han sig 40% af beløbet, så han kun fik en halv million i alt, men sagerne fortsatte, og nye sager dukkede op. Han blev nemlig mistænkt for at have benyttet sin personlige assistent i regionen til at føre personlig folketingsvalgkamp for sig, mens han stadig var regionsrådsformand. Dette kunne, modsat eftervederlaget, være ulovligt, hvilket det var ifølge flere eksperter, og pludselig stod mange af de gamle regionsrådskolleger og kritiserede Holst.

Efter en optræden i Presselogen på TV2 News begyndte Jesper Sørensen at modtage anonyme tips fra folk, der havde været tæt på Carl Holst eller arbejdet i regionen. De berettede blandt andet om dårligt samarbejde og en stab, der frygtede sin chef. 

Kong Carls fald

Presset på forsvarsminister Holst steg, og især tabloidpressen kastede sig over ham med mere eller mindre lødige historier om avisabonnementer og engelskundervisning. Disse sager gik Vejle Amts Folkeblad dog ikke ind i. Til sidst gav Carl Holst op og gik af som forsvarsminister og søgte orlov fra Folketinget. 

Efterfølgende blev Holst politianmeldt for embedsmisbrug af sit gamle regionsråd, men politiets undersøgelser mundede ikke ud i en straffesag, og regionsrådet valgte ikke at anlægge en civil erstatningssag.

Efter en længere orlov fra Folketinget valgte han også at trække sig herfra og forlade dansk politik.